Ο ΘΥΡΙΔΟΠΟΙΟΣ

Εκδόσεις Κέδρος, 2023

Ο Μάνος, φερετροποιός στην Αθήνα του ’41, ξυπνάει στο νοσοκομείο ύστερα από την απόπειρα αυτοκτονίας του. Κάτω απ’ το παράθυρο του θαλάμου του ο γερμανικός στρατός διασχίζει τους δρόμους της πρωτεύουσας νικητής, κι ωστόσο αυτή η εισβολή νιώθει να τον ελευθερώνει. Η εθνική ήττα, με έναν αναπάντεχο τρόπο, μεταμορφώνεται στη λύτρωσή του, οδηγώντας τον από το προσωπικό του σκοτάδι σε μια καινούργια αλήθεια.
Στους μήνες που ακολουθούν, ο κλοιός της Κατοχής σφίγγει απάνθρωπα, η πόλη λιμοκτονεί και στους παγωμένους δρόμους μένουν άταφοι οι νεκροί της. Τότε ο Μάνος έρχεται αντιμέτωπος με τις ενοχές, τα μυστικά και τη θαμμένη του αγάπη, καθώς καταστρώνει ένα σχέδιο για να κερδίσει πίσω τον εαυτό του.

Τι μπορεί να μας κρατήσει όρθιους όταν όλα καταρρέουν; Ένα βαθιά αισιόδοξο μυθιστόρημα για τη δύναμη που βρίσκει η ζωή να προχωρήσει.

Διαβάστε εδώ την αρχή του μυθιστορήματος.

Δείτε το teaser του βιβλίου:

ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Ένα μυθιστόρημα σπάνιο σαν διαμάντι.
Γιώργος Δόλγυρας, culturepoint

Για μένα ο συγγραφέας Φαίδων Κυριακού είναι ένας από τους πιο ολοκληρωμένους συγγραφείς που είχα την καλή τύχη να διαβάσω έργα του. […] Από την άριστη σκιαγράφηση των προσώπων του κειμένου, τον συνδυασμό γλαφυρότητας και ρεαλισμού στις περιγραφές των σκηνών, την έμφαση στα συναισθήματα όταν κι όπου πρέπει έως και τον ρέοντα, ακατάπαυστο και καθηλωτικό του λόγο, θα μου επιτρέψετε να μην μπορώ να του βρω ούτε ένα ψεγάδι. Ναι, είναι ένας συγγραφέας που πραγματικά αξίζει της προσοχής του αναγνωστικού κοινού.
Κυριακή Γανίτη, Dominica Amat

Πίσω από τη φανερή μελωδία της γλώσσας του Φαίδωνα Κυριακού αφήνει να διακρίνεται τόσο καθαρά ο ίσκιος της απώλειας, απώλειας οριστικής και αμετάκλητης, προσώπων, τόπων, κόσμου, ίσως και εαυτού. Σπάνια συναντάμε τόσο ελλειπτικό και καίριο λόγο, που αντλεί από το βαθύ κοίτασμα των νεκρών. […] Κομψό, λεπτοφτιαγμένο, μελαγχολικό. Ένα πολύ καλό μυθιστόρημα, από ένα μεγάλο λογοτεχνικό ταλέντο.
Κώστας Τραχανάς, vivlio-life

Ο Φαίδωνας Κυριακού φλέγεται να σκιαγραφήσει τον ψυχισμό του ήρωά του, φωτίζοντας με “deep focus” τεχνική κάθε αθέατη πλευρά του. […] Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί με επιδεξιότητα τα γεγονότα ως βοηθητικούς μοχλούς για να αναδείξει τις μυστικές  «τραμπούλες» που υπάρχουν στο σκοτεινό βάθος της ψυχής του αφηγητή του.
Άννα Ρω, fractalart.gr

Το πρώτο βιβλίο του Φαίδωνα Κυριακού που έπεσε στα χέρια μου και ομολογώ ότι δεν το άφησα από τα χέρια μου μέχρι να φτάσω στην τελευταία σελίδα.
Γιάννης Καφάτος, utopiazone.gr

Το βιβλίο απεικονίζει θαυμάσια τη ζωή στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Αθήνα, τις δυσκολίες της, τη ναζιστική απειλή, τη μεγάλη πείνα και τις εκατόμβες των νεκρών. Όλα αυτά μέσα από μία γλαφυρή πρωτοπρόσωπη αφήγηση και έναν έξυπνο και πνευματώδη λόγο. […] Η ζωντάνια των περιγραφών και των διαλόγων κάνει το βιβλίο ευκολοδιάβαστο και ευχάριστο, παρά το ζοφερό σκηνικό μέσα στο οποίο τοποθετείται η υπόθεση.
Λεύκη Σαραντινού, Literature.gr