Ο ΘΥΡΙΔΟΠΟΙΟΣ

Εκδόσεις Κέδρος, 2023

Ο Μάνος, φερετροποιός στην Αθήνα του ’41, ξυπνάει στο νοσοκομείο ύστερα από την απόπειρα αυτοκτονίας του. Κάτω απ’ το παράθυρο του θαλάμου του ο γερμανικός στρατός διασχίζει τους δρόμους της πρωτεύουσας νικητής, κι ωστόσο αυτή η εισβολή νιώθει να τον ελευθερώνει. Η εθνική ήττα, με έναν αναπάντεχο τρόπο, μεταμορφώνεται στη λύτρωσή του, οδηγώντας τον από το προσωπικό του σκοτάδι σε μια καινούργια αλήθεια.
Στους μήνες που ακολουθούν, ο κλοιός της Κατοχής σφίγγει απάνθρωπα, η πόλη λιμοκτονεί και στους παγωμένους δρόμους μένουν άταφοι οι νεκροί της. Τότε ο Μάνος έρχεται αντιμέτωπος με τις ενοχές, τα μυστικά και τη θαμμένη του αγάπη, καθώς καταστρώνει ένα σχέδιο για να κερδίσει πίσω τον εαυτό του.

Τι μπορεί να μας κρατήσει όρθιους όταν όλα καταρρέουν; Ένα βαθιά αισιόδοξο μυθιστόρημα για τη δύναμη που βρίσκει η ζωή να προχωρήσει.

Διαβάστε εδώ την αρχή του μυθιστορήματος.

Δείτε το teaser του βιβλίου:

ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Ένα μυθιστόρημα σπάνιο σαν διαμάντι.
Γιώργος Δόλγυρας, culturepoint

Για μένα ο συγγραφέας Φαίδων Κυριακού είναι ένας από τους πιο ολοκληρωμένους συγγραφείς που είχα την καλή τύχη να διαβάσω έργα του. […] Από την άριστη σκιαγράφηση των προσώπων του κειμένου, τον συνδυασμό γλαφυρότητας και ρεαλισμού στις περιγραφές των σκηνών, την έμφαση στα συναισθήματα όταν κι όπου πρέπει έως και τον ρέοντα, ακατάπαυστο και καθηλωτικό του λόγο, θα μου επιτρέψετε να μην μπορώ να του βρω ούτε ένα ψεγάδι. Ναι, είναι ένας συγγραφέας που πραγματικά αξίζει της προσοχής του αναγνωστικού κοινού.
Κυριακή Γανίτη, Dominica Amat

Το πρώτο βιβλίο του Φαίδωνα Κυριακού που έπεσε στα χέρια μου και ομολογώ ότι δεν το άφησα από τα χέρια μου μέχρι να φτάσω στην τελευταία σελίδα.
Γιάννης Καφάτος, utopiazone.gr

Φανταζόμουν ότι δεν μπορεί ένας συγγραφέας να κάνει διπλή συνεχόμενη λογοτεχνική επιτυχία. Διαψεύστηκα ολοκληρωτικά.
Γεωργία Χατζηχρήστου, booktales

Ο Φαίδων Κυριακού είναι ένας στοχαστικός μυθιστοριογραφος, με βαθιά αγάπη στην Ελληνική Ιστορία, που δε συγγράφει διεκπεραιωτικά αλλά πελεκά με φιλοπονία τις ιστορίες του προσδίδοντας τους ηθικούς προβληματισμούς και πολλαπλά αναγνωστικά επίπεδα.
Έλλη Δέδε, Στον αστερισμό του βιβλίου

Πίσω από τη φανερή μελωδία της γλώσσας του Φαίδωνα Κυριακού αφήνει να διακρίνεται τόσο καθαρά ο ίσκιος της απώλειας, απώλειας οριστικής και αμετάκλητης, προσώπων, τόπων, κόσμου, ίσως και εαυτού. Σπάνια συναντάμε τόσο ελλειπτικό και καίριο λόγο, που αντλεί από το βαθύ κοίτασμα των νεκρών. […] Κομψό, λεπτοφτιαγμένο, μελαγχολικό. Ένα πολύ καλό μυθιστόρημα, από ένα μεγάλο λογοτεχνικό ταλέντο.
Κώστας Τραχανάς, vivlio-life

Ο Φαίδωνας Κυριακού φλέγεται να σκιαγραφήσει τον ψυχισμό του ήρωά του, φωτίζοντας με “deep focus” τεχνική κάθε αθέατη πλευρά του. […] Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί με επιδεξιότητα τα γεγονότα ως βοηθητικούς μοχλούς για να αναδείξει τις μυστικές  «τραμπούλες» που υπάρχουν στο σκοτεινό βάθος της ψυχής του αφηγητή του.
Άννα Ρω, fractalart.gr

Το βιβλίο απεικονίζει θαυμάσια τη ζωή στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Αθήνα, τις δυσκολίες της, τη ναζιστική απειλή, τη μεγάλη πείνα και τις εκατόμβες των νεκρών. Όλα αυτά μέσα από μία γλαφυρή πρωτοπρόσωπη αφήγηση και έναν έξυπνο και πνευματώδη λόγο. […] Η ζωντάνια των περιγραφών και των διαλόγων κάνει το βιβλίο ευκολοδιάβαστο και ευχάριστο, παρά το ζοφερό σκηνικό μέσα στο οποίο τοποθετείται η υπόθεση.
Λεύκη Σαραντινού, Literature.gr

Η πένα του συγγραφέα τρυπά έως το μεδούλι την ψυχή του πρωταγωνιστή. Δεν αφήνει κανένα αδιευκρίνιστο κομμάτι της λογικής του, κανένα σκοτεινό κομμάτι της ψυχοσύνθεσης του στο απυρόβλητο. Έτσι ένας ήρωας κατορθώνει από μισητός να γίνει αγαπητός. Από την πτώση του να οδηγηθεί στην κορύφωση και στην αποθέωση της εξιλέωσης του. […] Για να φτάσει σε μια κορύφωση και ένα ανατρεπτικό φινάλε που καθηλώνει όσο ελάχιστα βιβλία. […] Η μαγεία της πραγματικής λογοτεχνίας παρελαύνει αβίαστα. […] Ο θυριδοποιός είναι ένα μυθιστόρημα που εντυπωσιάζει στο σύνολο της έκτασης του. […] Ακολουθεί ένα δικό του μοναδικό μοτίβο που δεν έχω συναντήσει σε άλλο βιβλίο. Διαβάζεις ένα βιβλίο που εκτυλίσσεται στην μαύρη εποχή της κατοχής, αλλά εσύ δεν μένεις στην μαυρίλα και στην καταχνιά αλλά εστιάζεις στο καλούπι των ηρώων που τροποποιείται και αλλάζει για να ψάξει να βρει το φως και την ελπίδα. Νομίζεις πως διαβάζεις ένα βιβλίο σκοτεινό, αλλά στην ουσία διαβάζεις ένα βιβλίο που φωτίζει την ψυχή και οδηγεί στην εξιλέωση. Ένα βιβλίο βαθιά αισιόδοξο που μέσα από τον πόλεμο υμνεί την ειρήνη μέσα από το θάνατο υμνεί την ζωή. Μέσα από την απώλεια υμνεί τον έρωτα. Μέσα από τα πάθη και τα λάθη υμνεί τον άνθρωπο και την δύναμη του. […] Όποιος δεν έχει ανακαλύψει ακόμα τον λογοτεχνικό κόσμο του Φαίδωνα Κυριακού τον καλώ να το κάνει σύντομα γιατί είναι συναρπαστικός, αληθινός και σπουδαίος.
Γεωργία Ρετετάκου, Βιβλίων Έργα